Zakon o evidentiranju nepremičnin prinaša spremembo

Namreč od četrtka, 22.11.2018 dalje podatkov o nepremičninah v registru nepremičnin ne bo več mogoče spreminjati prek spletne aplikacije ali s pomočjo obrazcev.

Kaj prinaša sprememba? Obvezen vpis v kataster stavb!

Od 22.11.2018 dalje bo potrebno stavbo vpisati v kataster stavb, da bi spremenili podatke o legi, obliki, površini stavbe, dejanski rabi dela stavbe in letu izgradnje. To pomeni, da bo potrebno za vpis izdelati dva elaborata: elaborat za vpis stavbe v kataster stavb in elaborat o določitvi zemljišča pod stavbo.

Po novi zakonodaji je določeno, da stavbo v enem mesecu po končani gradnji vrišemo v zemljiški kataster in vpišemo v kataster stavb. Če se tega ne stori, je za posameznika predvidena kazen.

Strošek izdelave elaborata je nizek, a kazni visoke!

GURS opozarja, da če lastnik navkljub pozivu ne evidentira stavbe ali dela stavbe v kataster stavb, sankcija znaša od 300 do 1.500 evrov. Če ne evidentira sprememb v kataster stavb je sankcija od 100 do 700 evrov. Če ne pošlje vprašalnika s popolnimi in pravilnimi podatki pa od 100 do 500 evrov.

Poskrbite, da bo vaša nepremičnina urejena!

Pokličite za brezplačni nasvet in pomoč na TOP GEODET, 040 192 280 ali kliknite tukaj in izpolnite obrazec za povpraševanje. Z veseljem vas bomo poklicali nazaj in vam brezplačno svetovali.

BREZPLAČNO SVETOVANJE!

Pokličite nas ali nam pišite in si zagotovite brezplačno svetovanje!

TELEFON

+386 40 192 280

EMAIL

info@top-geodet.si