Parcelacija

Parcelacija zemljišča ali parcele

Za vas uredimo hitro in ugodno, pokličite na 040 192 280 ali pišite na e-naslov: info@top-geodet.si.

Kaj je parcelacija?

Parcelacija je postopek s katerim lahko posamezno parcelo delimo na dva ali več poljubnih delov. V nekaterih primerih zakon navaja točno določene pogoje pod katerimi se parcela sme deliti, zato je pred samo izvedbo parcelacije potrebno preveriti, če je parcelacije-delitev parcele sploh izvedljiva.

Seveda vam to preverimo kar pri nas, hkrati pa vam tudi ustrezno svetujemo pri nadaljnjih geodetskih postopkih. S parcelacijo se morajo strinjati VSI solastniki parcele.

Zakon tudi določa, da mora meja biti urejena v tistem delu iz katerega bo nova meja izhajala oz. se nanj zaključila. Tako je mnogokrat pred izvedbo parcelacije, potreben še postopek ureditve meje.

Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) tudi narekuje, da je v določenih primerih potrebno pridobiti soglasje občine za parcelacijo:

1. če se parcela nahaja na območju, kjer je sprejet poseben odlok, ki ga je sprejela občina (v uporabi)
2. če je parcela v evidenci stavbnih zemljišč opredeljena kot pripadajoče zemljišče stavbi (v uporabi šele ko občine vzpostavijo evidence)
3. če je parcela opredeljena kot gradbena parcela (v uporabi šele po 1.1.2021)

Prav tako ni dovoljeno deliti parcel, katerih namenska raba je gozd in so manjše od 5ha.

Združevanje parcel

V postopku parcelacije pa lahko parcele tudi združujemo. Pogoj je, da se parcele med seboj dotikajo v delu meje in da imajo enako pravno stanje glede lastninske pravice. Pomeni, na vseh parcelah, ki se združujejo v eno, morajo biti isti lastniki in ista stvarna bremena(npr…hipoteka).

V primeru, da ena parcela ima hipoteko, druga pa ne, bo po združitvi parcel postal s hipoteko obremenjen tudi tisti del parcele, ki prej ni bil obremenjen s hipoteko.

Kdo lahko poda vlogo za parcelacijo?

  • Lastnik zemljišča
  • V primeru večih solastnikov, nujno vsi solastniki
  • Državni organ, organi samoupravnih lokalnih skupnosti in drugih subjektov, če tako določa zakon.

Če potrebujete parcelacijo vašega zemljišča nas pokličite na 040 192 280. Delujemo po celotni Sloveniji in naš odzivni čas je vedno krajši od 24 ur! Pokličite in si zagotovite brezplačno svetovanje še danes!

Pokličite za brezplačni nasvet še danes in pomagali vam bomo: 040 192 280 ali info@top-geodet.si.

BREZPLAČNO SVETOVANJE!

Pokličite nas ali nam pišite in si zagotovite brezplačno svetovanje!

TELEFON

+386 40 192 280

EMAIL

info@top-geodet.si